Wereld Psoriasis Dag 2014 - We laten onze vooroordelen in de kleedkamer!

Dinsdag 28 oktober 2014

  • Op de vooravond van de Wereld Psoriasis Dag, organiseren Europese dermatologen[1] een zwemestafette om de, nog steeds zeer aanwezige, vooroordelen rond psoriasis te bestrijden. Een van de meeste hardnekkige vooroordelen is dat psoriasis besmettelijk is, waardoor psoriasispatiënten dubbel worden “gestraft”.
  • Dermatologen en #teampsoriasis voeren samen campagne om ons te overtuigen onze vooroordelen in de kleedkamer te laten.
  • 2014 is een historisch jaar voor psoriasispatiënten: in mei heeft de WGO psoriasis officieel erkend als een chronische, pijnlijke en niet besmettelijke ziekte.
  • Psoriasis treft ongeveer 300 000 Belgen en bijna 20 miljoen Europeanen, voornamelijk jongeren en volwassenen tussen 15 en 40 jaar oud.
  • Je vindt correcte informatie over psoriasis terug op de site van de Europese dermatologen: www.eadv.org. En deel gerust deze informatie, die mag wel besmettelijk zijn.

Vandaag zijn bekende Belgen, politici, dermatologen en patiëntenverenigingen (vanuit België, Frankrijk, Slovenië, Hongarije en Polen) - samen #teampsoriasis - het water ingesprongen voor psoriasispatiënten in het gemeentelijk zwembad van Elsene. Het doel: een estafette zwemmen om ons te overtuigen onze vooroordelen in de kleedkamer te laten. Bekende Belgen - Sophie Nollevaux, Virginie Claes, Mademoiselle Luna, Ben Heine, Thomas Gunzig – gaven om 15u de start voor de estafette. Een record moet gebroken worden. De Hongaren waren namelijk vorig jaar de eerste Europeanen die zich nat maakten voor dit goede doel.

Een race van #teampsoriasis om de stigma's te snel af te zijn                                                                

De affiche van de campagne spreekt duidelijke taal: Veel mensen met psoriasis durven nog steeds het zwembad niet in te springen uit angst voor de reactie van anderen. Psoriasis is een niet besmettelijke huidziekte. Geconfronteerd worden met psoriasis plekken is geen reden om afstand te nemen.

Psoriasispatiënten wordt aangeraden om een sport te beoefenen die fysiek niet te zwaar is. Het is niet zo bekend, maar psoriasis is een systemische ziekte waardoor patiënten een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes en obesitas. Een sport zoals zwemmen is dus ideaal. Enkele lengtes zwemmen heeft een positief effect op de behandeling van de ziekte en bestrijdt zelfs angst en stress, zaken die er vaak voor zorgen dat de psoriasis plaques verschijnen” verduidelijkt Prof. Lajos Kemeny van het Departement Dermatologie et Allergologie aan de Universiteit van Szeged in Hongarije.

Men denkt dat psoriasis besmettelijk is omwille van de onaantrekkelijke plaques. Dit heeft een grote impact op het leven van sommige patiënten die zich uit schaamte isoleren. Studies tonen aan dat psoriasispatiënten vaker lijden aan depressies of angststoornissen. Voor deze patiënten is het dan ook ondenkbaar om te gaan sporten zonder verhullende kledij.

We hebben vastgesteld dat psoriasispatiënten in sommige Europese landen een medisch attest moeten voorleggen voor ze een zwembad binnen mogen. Dat is een grove fout want psoriasis is een systemische ontstekingsziekte, die dus per definitie niet besmettelijk is! In deze landen is er duidelijk een gebrek aan kennis over psoriasis. We moeten dus absoluut correcte medische informatie verspreiden om zo het grote publiek en de patiënten te informeren”, legt Prof. Myrto Trakatelli, dermatoloog aan het CHU Saint Pierre, uit.

Correcte informatie over psoriasis mag wel besmettelijk zijn

De zwemestafette, georganiseerd door de dermatologen, is een eerste gezamenlijke stap naar een beter begrip van psoriasis. “Maar de mobilisatie mag daar niet stoppen. Dus sluit je aan bij #teampsoriasis door te surfen naar www.eadv.org of onze Facebookpagina/EADV.org of volg ons via Twitter @EADVderm. Vergeet ook zeker niet deze informatie te delen: die mag wel besmettelijk zijn! “ voegt Prof. Myrto Trakatelli toe. 

[1] EADV : European Academy of Dermatology and Venereology

@Copyright Ben Heine
@Copyright Ben Heine
@Copyright Ben Heine
@Copyright Ben Heine
@Copyright Ben Heine
Héloïse Richard Pride/TBWA
Katrien de Raijmaeker Pride/TBWA